top of page

MaaS - Mobility as a Service

Mobility as a Service

In de huidige maatschappij gaan we steeds meer van 'bezit', naar 'gebruik'. Dit concept bestaat al langer; denk maar eens aan het huren van een schuurmachine bij de bouwmarkt. Wanneer het gaat over hoe we ons voortbewegen van A naar B, denken veel mensen nog gewoon aan hun eigen auto of fiets. Maar tegenwoordig kun je steeds vaker gebruik maken van een deelauto, -fiets, of -scooter. Je betaalt hierbij enkel voor het gebruik van de dienst; 'pay as you go' noem je dat. Dit kan jou veel geld besparen en het is ook nog eens duurzaam!
Bij Mobility as a Service (mobiliteit als dienst) is het de uitdaging om alle soorten vervoer binnen één omgeving te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld met een pas of een app. Op die manier kun jij met één "sleutel" toegang krijgen tot de tram, metro, bus of trein - en als het OV even niet meezit, dan krijg je via dezelfde pas of app toegang tot een deelauto of -fiets! Deze staan dan gewoon bij jou in de buurt. Binnenkort dus ook in de wijk Hogekwartier. 

Autodelen

Maar.. een auto delen. Hoe gaat dat dan? De auto is in beheer van ...  Jij krijgt als bewoner van Hogekwartier toegang tot de auto via een pas of app. Hierbij betaal je alleen voor je rit, dus geen wegenbelasting, geen brandstof (de auto's zijn elektrisch), geen verzekering en geen onderhoudskosten - alles is geregeld! Via een app kun je een auto reserveren, je weet dan zeker dat er gebruik van kunt maken. Doordat de auto's een vaste plek in de wijk hebben, ben je verzekerd van een parkeerplek. Via de app kun je ook mankementen / schade / of een gewenste schoonmaakbeurt melden. Zo houden we samen de auto's in topvorm! Na het gebruik van de auto, sluit je je reservering af en zorg je dat de auto weer opgeladen wordt.

(Elektrische) deelfietsen 

Het is de bedoeling dat je straks ook gebruik kunt maken van een elektrische deelfiets, ideaal om boodschappen te doen of even op bezoek te gaan bij vrienden die aan de andere kant van de stad wonen. Je bent er zo, het zijn namelijk elektrische fietsen. Dus laat die wind maar waaien, jij komt er wel! Het principe werkt verder hetzelfde als bij de deelauto; je betaalt alleen voor je rit. 

bottom of page